Askartelua

Sitä niin usein itsekin saattaa kuvitella, että uuden oppiminen on jotain suurta ja ihmeellistä, kun se oikeastaan on vain pienten askelten ottamista eteenpäin. Olen tässä harjoitellut, kuinka voisin omalla tavallani hyödyntää mokume gane-tekniikkaa jutuissani. Tämä tekniikka on käsittääkseni alun perin Japanista ja sitä voi soveltaa muovailtaviin massoihin muokkaamalla ja irrottamalla ohut kerros kerrokselta taikinan pintaa pois, kunnes haluttu kuvio on tullut esiin. Tämä ei ole mitään hätäisen hommaa ja antaa samalla aika meditatiivisenkin hetken. Usein tätä menetelmää näkee käytettävän, kun halutaan aikaansaada esimerkiksi monivärisiä ja -kuviollisia efektejä massan pintaan. Hienojahan niistä tulee ja niissä on aina sellainen yllätyksellinen momentti, kun kuvio voi muuttua irrotettavan pinnan paksuuden vaihdellessa.

Itse voin olla muualla välillä ihan hyvin yllätyksellinen, mutta käsitöissä en jotenkin miellä sitä omaksi tavaksi. Pikemmin se menee siten, että tulos on kyllä yllätyksellinen, mutta ei ihan hyvällä tavalla! Kuitenkin näistä harjoituksista koitti se hyvä, että oma ajattelu muuttui ”miten minä saan tämän tähän lisättyä?”- näkökannasta ”mitä otan pois, jotta saan halutun tuloksen?”-näkökantaan. Ihan hyvä näkökulma sovellettavaksi muuallekin kuin askarteluihin.

Mokume gane -tekniikalla toteutettu puukuvioinen laatta. Mustaa pintaa poistamalla paljastuu kaunis kuvio.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *